 |
 |
Συμπεράσματα
- Οι Μονάδες Υγείας είναι απαραίτητο να έχουν στρατηγικό σχεδιασμό για να καταστούν ικανές να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες αλλαγές στο χώρο. Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης τους επιτυγχάνεται με τη βαθιά γνώση και τη συνδυασμένη εφαρμογή της επιστήμης του Μάνατζμεντ με τις επιστήμες της Υγείας.
- Είναι δύσκολη η εφαρμογή του ομαδικού τρόπου εργασίας στις ελληνικές Υπηρεσίες Υγείας όμως με τη σωστή λειτουργία ομάδων εργασίας πετυχαίνουμε καλύτερη απόδοση σε πολύπλοκους στόχους, ευελιξία, υποκίνηση, ανταποκρισιμότητα και ολική αξιοποίηση των δεξιοτήτων των μελών τους.
- Η αξιολόγηση των στελεχών στο χώρο της υγείας παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες κυρίως λόγω της σύνθεσης του προσωπικού (ιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, κτλ). Όταν όμως η μέτρηση των ιδιοτήτων και των συμπεριφορών γίνεται έπειτα από συνεχή παρατήρηση και προσωπική μελέτη μέσα στο ευαίσθητο περιβάλλον της υγείας επιτυγχάνεται η ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που σχετίζονται με τους ανθρώπινους πόρους, οι οποίοι αξιοποιούνται αποτελεσματικότερα ώστε να υποστηρίξουν με επιτυχία τα συστήματα.
- Οι διαστάσεις της ποιότητας Υγείας σύμφωνα με τον John Ovretveit είναι τρεις: Η ποιότητα του ασθενούς, η ποιότητα των επαγγελματιών της Υγείας και η διαχείριση της ποιότητας. Η ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας είναι μετρήσιμη με πληθώρα δεικτών μέτρησης και επομένως επιδέχεται βελτίωση. Βεβαίως η εθνική κουλτούρα και το τοπικό περιβάλλον επηρεάζουν σημαντικά τις προσπάθειες μέτρησης της ποιότητα Υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Κάθε Μονάδα Υγείας πρέπει να αποτελεί τον φορέα της υπεύθυνης ενημέρωσης της κοινωνίας και του πολίτη.
- Για την αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών Υγείας απαιτείται η εφαρμογή ενός συστήματος ελέγχου ποιότητας, η ικανοποίηση των εξωτερικών (ασθενείς-συγγενικό περιβάλλον τους) και των εσωτερικών (εργαζόμενοι) πελατών και η δέσμευση της διοίκησης και του προσωπικού για παροχή ποιοτικών Υπηρεσιών Υγείας.
- Ο κλάδος της Υγείας είναι στενά συνδεδεμένος με το σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον της πολυπλοκότητας και των αλλαγών. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, τα νέα φαρμακευτικά και άλλα προϊόντα, η έντονη επιρροή των ΜΜΕ και η διαπίστωση της ανάγκης για αναδιοργάνωση ασκούν καθοριστική επίδραση στις Υπηρεσίες Υγείας και τα στελέχη τους.
- Για την απόκτηση γνώσεων και νέων εμπειριών, την ανάπτυξη προσωπικών και επαγγελματικών ικανοτήτων και την απόκτηση ή μετατροπή συγκεκριμένων συμπεριφορών απαιτείται η συμμετοχή των στελεχών της Υγείας (ιατρών-νοσηλευτών-στελεχών εταιριών του χώρου της Υγείας κτλ) σε προγράμματα εκπαιδεύσεων. Ένα τέτοιο πρόγραμμα που συνδυάζει τη Διοίκηση με την επιστήμη και την πρακτική της Υγείας είναι το μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας (MBA in Health Services Management)
- Με τη βοήθεια της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών, της επιστήμης των πληροφοριακών συστημάτων και των τηλεπικοινωνιών είναι δυνατή η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής (τηλεδιάγνωση, τηλεσυμβουλευτική, τηλεθεραπεία, τηλενοσηλευτική και τηλεφροντίδα). Η νέα αυτή μέθοδος αφορά μια σειρά ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων και προσφέρει αίσθημα εμπιστοσύνης στους κατοίκους της ελληνικής υπαίθρου με τη γεωγραφική της ιδιομορφία, αποτελεσματικές υπηρεσίες εξ αποστάσεως, δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων ιατρών και ασθενών και μείωση του κόστους παροχής Υπηρεσιών Υγείας (μετακίνηση – αναμονή - διαμονή κτλ). Για τη σωστή εφαρμογή της τηλεϊατρικής είναι αναγκαία η δικτύωση Μονάδων Υγείας, Δήμων, Αστυνομίας, τουριστικών και απομακρυσμένων περιοχών και ευπαθών πληθυσμών.
- Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και κυρίως μερικά ιδιωτικά κανάλια δεν αντιμετωπίζουν αντικειμενικά τις Υπηρεσίες Υγείας και τα στελέχη τους. Ενώ δεν προβάλουν επαρκώς το επίπονο και κάτω από αντίξοες συνθήκες σημαντικό έργο τους, σε περιπτώσεις κρίσεως καταφεύγουν συχνά σε άστοχες απόψεις και επικρίσεις εξάγοντας επιπόλαια συμπεράσματα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους του συγκεκριμένου ζητήματος.
|
 |