 |
 |
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
25 Σεπτεμβρίου 2007 |
Για περισσότερες πληροφορίες: ATHENS GSM, κα Ανθή Καλομοίρη, τηλ. 210 322 3352-3 |
"ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ"
Σύμφωνα με το βασικό συμπέρασμα της Διημερίδας που πραγματοποίησε το ATHENS GSM με κεντρικό ομιλητή τον Δρ. Σταύρο Μπαρούτη
Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2007 - Ανοιχτή διημερίδα για τη διοίκηση και οργάνωση των Συστημάτων Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις επιπτώσεις στον τομέα των υπηρεσιών υγείας της Ελλάδας, πραγματοποίησε το ATHENS GSM στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, με την υποστήριξη της Ελληνικής Ακαδημίας Διοίκησης Επιχειρήσεων και στόχο την ενημέρωση των στελεχών υγείας για τις νέες διοικητικές και οργανωτικές πρακτικές στον τομέα υγείας.
Το βασικό συμπέρασμα της Διημερίδας - με κεντρικό ομιλητή τον Δρ. Σταύρο Μπαρούτη, Καθηγητή Δικαίου και Διοίκησης Υγείας - ήταν ότι η επίλυση των προβλημάτων του ελληνικού νοσοκομείου απαιτεί γνώση διαχείρισης κρίσεων και εκ των ένδον μελέτη αντίστοιχων προβλημάτων άλλων Συστημάτων Υγείας. Ο δανεισμός και η υιοθέτηση καινοτόμων και ενδεδειγμένων λύσεων, η δυνατότητα προσαρμογής του στις ισχύουσες κάθε φορά συνθήκες και η συνεχής επιμόρφωση του προσωπικού των υπηρεσιών υγείας, αποτελούν ανάγκη για τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του ελληνικού νοσοκομείου.
"Αν θέλουμε ανάπτυξη, η επένδυση στην υγεία είναι επένδυση στην ανάπτυξη", επεσήμανε ο Δρ. Μπαρούτης, τονίζοντας ότι "η έλλειψη εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας στα νοσοκομεία δεν έχει αντιστοιχία, με αποτέλεσμα τη σύγχυση ως προς τις αρμοδιότητες και τον τρόπο λειτουργίας του προσωπικού. Το Υγειονομικό σύστημα χρειάζεται ανανέωση, αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό για να παρέχει πρόληψη και φροντίδα με στόχο τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και μείωση των δαπανών υγείας."
Μέσω του Management care, η παροχή και η συνεχή φροντίδα του πολίτη αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δήλωσε η κυρία Φωτεινή Σουλάκη, Ακαδημαϊκή Σύμβουλος του ATHENS GSM.
Εξετάζοντας το "Ιατρικό Δίκαιο και Ηθική στην Υγεία", ο Δρ. Μπαρούτης, μέλος των Νέων Managers Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Νοσοκομείων, πρώην Διευθυντής των νοσοκομείων Καβάλας, Δράμας και Παπανικολάου, υπογράμμισε ότι "ο κλάδος του Δικαίου Υγείας είναι άγνωστος στην Ελλάδα και δυστυχώς δεν έχει απασχολήσει τόσο τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα όσο και το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να αποτελέσει αντικείμενο διδασκαλίας, και ειδικά το Ιατρικό Δίκαιο, όπου οι γιατροί δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, γιατί δεν τα διδάσκονται στο πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να ζούμε σήμερα τη δεκαετία του 60 της Γαλλίας, όπου οι προσαγωγές γιατρών στη δικαιοσύνη αυξάνονται κατά γεωμετρική πρόοδο και ο γιατρός είναι αδύναμος να προστατέψει τον εαυτό του".
Οι εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων MBA in Health Services Management του Nottingham Trent University, που υλοποιούνται αποκλειστικά στο ATHENS GSM, στα ελληνικά, και τις παρακολούθησαν ανώτερα κι ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Υγείας, νοσηλευτικών μονάδων και κλινικών, διαγνωστικών κέντρων, στελεχών επιχειρήσεων κι οργανισμών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που σχετίζονται με τον κλάδο της υγείας.
ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
- Ο κλάδος του Δικαίου της Υγείας είναι ουσιαστικά και τυπικά ανύπαρκτος στον Ελλαδικό χώρο. Η έλλειψη νομοθετικών κειμένων και νομολογίας και η προσπάθεια κάλυψής τους από την ξένη νομοθεσία και νομολογία δημιουργεί σφάλματα και κενά. Χρειάζεται προσπάθεια για τη δημιουργία Κλάδου Δικαίου σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα και την ελληνική πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώθηκε και διαμορφώνεται μέχρι σήμερα.
- Το Δίκαιο Υγείας και ειδικά το Ιατρικό Δίκαιο πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διδασκαλίας στο ελληνικό πανεπιστήμιο, ώστε οι γιατροί να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και να μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους.
- Το Ιατρικό Δίκαιο αποτελεί ένα Δίκαιο σε διαρκή αναπροσαρμογή. Ένα εξελικτικό Δίκαιο. Ένα δίκαιο χαμαιλέοντα, που παρακολουθεί άγρυπνα την ιλιγγιώδη πρόοδο στον τομέα της υγείας. Έχει σημείο εκκίνησης, αλλά το τέλος του θα μπορούσε, μαθηματικά, να τοποθετηθεί στο άπειρο, αφού εξακολουθεί να προχωρά και να εξελίσσεται ύστερα από κάθε ανακάλυψη της ιατρικής.
- Η επίλυση των προβλημάτων του ελληνικού νοσοκομείου απαιτεί γνώση διαχείρισης κρίσεων και εκ των ένδον μελέτη αντίστοιχων προβλημάτων άλλων Συστημάτων Υγείας.
- Ο δανεισμός και η υιοθέτηση καινοτόμων και ενδεδειγμένων λύσεων, η δυνατότητα προσαρμογής του στις ισχύουσες κάθε φορά συνθήκες και η συνεχής επιμόρφωση του προσωπικού των υπηρεσιών υγείας, αποτελούν ανάγκη για τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του ελληνικού νοσοκομείου.
- Με νομοθετική αναμόρφωση και διαρκή αναπροσαρμογή μπορεί να γίνει αποτελεσματικός έλεγχος των δαπανών και περιφερειακή αναδιάρθρωση.
- Σημείο κλειδί της μεταρρύθμισης είναι ή ενημέρωση του πληθυσμού, των γιατρών και όλων των εμπλεκομένων φορέων.
- Ζητούμενο: Η ισότητα των υπηρεσιών υγείας και η προσβασιμότητα, ώστε όλοι οι κάτοικοι να βρίσκουν όλες ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες.
- Αποτέλεσμα: Η συνεργασία Περιφερειών και Νοσοκομείων και η ίση κατανομή εξειδίκευσης μεταξύ περιφερειών.
- Η κατανομή του ιατρικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας σε εθνικό επίπεδο να γίνεται από το Υπουργείο Υγείας, αλλά με την εκτίμηση της νοσηρότητας της κάθε περιοχής και με τη δημιουργία τραυματολογικών κέντρων κατά μήκος των οδικών αξόνων της χώρας μας για να μη χάνονται αδικαιολόγητα ζωές.
- Η ισότητα της πρόσβασης, η επικοινωνία με τους γιατρούς, η συνεχής φροντίδα του πληθυσμού από μια σωστή πρωτοβάθμια υγεία προληπτικά με την εφαρμογή και διακήρυξη της Alma-Ata και κατασταλτικά με τη δημιουργία δικτύων υπηρεσιών υγείας, γνωστών ως δικτύων Ziraux στη λογική του Management care, θα απαλλάξει τα Νοσοκομεία από την αδυναμία εξυπηρέτησης του πολίτη.
- Μέσω του Management care, η παροχή και η συνέχιση της φροντίδας αντιμετωπίζεται με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο.
|
 |